BLACK FRIDAY EREDETE
  • Wix Facebook page
  • Wix Twitter page
  • Wix Google+ page

Black Friday, az év $ALE napja

 

 

Mielőtt még felkészülünk a nagy karácsonyi szünidőre, az ősz közepén számos bolt meglep minket a Black Friday örömeivel. De egyáltalán mikor keletkezett és honnan származik? Mit jelent valójában? Lerántjuk a leplet a Black Friday mítoszáról és számos információval lehettek gazdagabbak Amerika egyik legnagyobb bevásárló napjával kapcsolatban.

 

írta: Molnár János

 

Hogy is kezdődött a Black Friday hagyomány?!

 

Noha az 60-as évekig nem volt úgynevezett „Black Friday”, és nem is volt annyira népszerű, mint ahogy az elmúlt két évtizedben, mégis már a 19. század végén/20. század elején a kereskedők igyekeztek nyomást gyakorolni az emberekre, hogy vásároljanak, már akár a Hálaadást kövezető pénteken. Körülbelül ebben az időszakban igen népszerűnek számítottak a különböző áruházak, mint például a Macy’s és Eaton’s által megrendezett felvonulások, melyeket rendszerint a Hálaadást követő napon tartottak. Ezen felvonulások jelentős részét már akkor is a karácsonyi reklámkampányok, a lehetséges karácsonyi ajándékok bemutatása tette ki. A felvonulások után az emberek rendszerint meg is vásárolták a bemutatott terméketek, szolgáltatásokat, amiket karácsonyra szántak. Ez a szokás viszont egy idő után hagyományossá, sablonossá vált és a nagy karácsonyi bevásárlás rutinjának minősült. Az áruházak betartották azt az íratlan szabályt, hogy a karácsonyi termékek reklámozását a Hálaadást követő napon kezdik meg.

 

Az 1930-as évekre a Hálaadást követő péntek hivatalosan is a nagy karácsonyi bevásárlás kezdetét jelentette az emberek körében. Ez a hagyomány egy idő után a kereskedőknél elégedetlenséget szült, mondván nem elég hosszú a karácsonyi vásárlásra fordított idő. Akkoriban a Hálaadás mindig november utolsó csütörtökén volt. Az elnökre gyakorolt erős nyomás hatására, 1939-ben Roosevelt elnök november utolsó csütörtökéről a hónap második csütörtökére tette át a hivatalos Hálaadást, ez által meghosszabbítva a karácsonyi szezont. Ez a vita a Kongresszus előtt két évig tartott, végül Roosevelt elnök meggyőzte az ellenzőket is az ünnep áttételéről.

Hogy vált híressé a Hálaadást követő péntek, és hogy is kapta a „Black Friday” elnevezést?

 

A „Black Friday” kifejezés nem volt hivatalosan leírva egészen az 1960-as évek közepéig. És még az utána következő 20 évben se volt igazán megnyerő kifejezés az egész Amerikai Egyesült Államokban.Az 1980-as években a kereskedők megelégelték a nap negatív sugallatát, aminek történetéről alább olvashatsz, és azt vették a fejükbe, hogy a negatív reklámot felhasználva új életet visznek ebbe a napba. A történet, ami persze nem volt igaz, arra vonatkozott, hogy a „Black Friday” kifejezés azt mutatja, hogy a kereskedők nagy része az év egészében pénzügyi veszteséget produkál és csak ezen a napon indul el az élet náluk, „a vörösből fekete lett”, ez által jelezve ennek fontosságát.Mellesleg az első, hivatalosan is dokumentált feljegyzés szerint a „Black Friday” kifejezés Philadelphiában alakult ki, ahogy ugyanis a rendőrök, buszvezetők, valamint a taxisofőrök rettegtek a Hálaadást követő napokban bekövetkező, egész várost közlekedési dugóba kényszerítő nyüzsgéstől, tömegáradattól. A legkorábbi dokumentum 1966 januárjából származik, ténylegesen Bonnie Taylor írta le a Black of the American Dialect Society tanulmányában. „Black Friday-nak nevezte el a Philadelhia-i rendőrség a Hálaadást követő pénteket. Ez nem egy könnyű nap a számukra, ugyanis a „Black Friday” hivatalosan is megnyitja a karácsonyi bevásárlást a városban, és ez által számos forgalmi dugó alakul ki, a járdákon lehetetlen a közlekedés a hömpölygő tömegtől.” Az ezt követő évtizedekben számtalan, főleg New England vidéki levéltárban feltűnt ez a kifejezést, melyben ezt a különleges pénteket „Black Friday”-nak nevezik.Hogy vált híressé a Hálaadást követő péntek, és hogy is kapta a „Black Friday” elnevezést?

 

 

Black Friday tények:

 

  • Közel 135 millió ember vásárol ezen a napon.

  • 2010-ben 212 millió vásárló együttesen 3900 millió dollárt költöttek. Az így kapott egy főre jutó vásárlási összeg 365,34 dollár, vagyis körülbelül 80375 forint.

  • 2008-ban Jdimytai Damour, a Long Island-i Walmart ideiglenes munkavállalóját halálra taposták, mikor a tömeg türelmetlenül az ajtónak feszülve várta az üzlet nyitását. Az ott dolgozók megpróbálták feltartani a tömeget, de végül a közel 2000 ember nyert és az ajtót betörve Damourt elsodorták. A súlyosan megsérült Damourt a mentők megpróbálták kimenekíteni a tömegből, akiket láthatóan nem érdekelte a lábuk alatt lévő haldokló férfi. A férfit megpróbálták újra éleszteni, mindezt sikertelenül. A reggeli incidensben további öt vásárlót kellett kórházba szállítani.

 

Black Friday tévhitek:

 

  • Black Friday kifejezés tőzsdekrachból származna: Az elmélet szerint a Black Friday kifejezés eredetileg az 1929 végén bekövetkező tőzsde összeomláskor kapott szárnyra, amikor megindult egy nagy gazdasági világválság. Valójában ez az esemény kedden és nem pénteken történt. A tényleges tőzsdei „Black Friday” 1969 szeptemberében történt és az arany árához volt köze.

  • Black Friday a legnagyobb bevásárló nap az egész évben: Black Friday nem a legerősebb bevásárló nap az évben, sőt általában még a top 5-ben sincs. Az igazi, legforgalmasabb nap egész évben a karácsony előtti szombat, kivéve mikor a karácsony hétvégére esik, mert ilyenkor csütörtök vagy épp péntek lesz ez a nap. Mindemellett az embereknél felfedezhető az a tendencia, mi szerint az utolsó napra hagyják a vásárlást, és Black Friday alkalmával csak a jó ajánlat alapján vásárolnak pár apróságot.

BLACK FRIDAY AKCIÓ A BRILLIONAIRE-NÉL! 

NOVEMBER 29-ÉN

MINDEN EZÜST, TITÁNIUM ÉS TŰZZOMÁNC ÉKSZER

- 20 % KEDVEZMÉNNYEL

MEGVÁSÁROLHATÓ! 

 

HASZNÁLD A KÓDOT! Részletek itt: Black Friday kupon

Mely magyar tervező ékszerét választották a november hónap ékszerének?

Milyen ékszereket viseljünk 2o13/14 telén? Mik a legújabb ékszertrendek, melyeket követhetünk?

Ki az az egzotikus grúz szépség, aki hazájának tekinti kis országunkat és a Brillionaire arca volt novemberben?

 

Ovastad már a legújabb Brillionaire Design Magazint? 

 

Most ingyen naprakész lehetsz az ékszervilág legújabb trendjében és eseményeiben! Katt a linkre!

 

Brillionaire Design Magazin 2o13. november