UTAZÁS A FÉMEK VILÁGÁBA

Cégünk által forgalmazott ékszerek mindegyike ezüstből készül, viszont számos modellünknél más fémek is előfordulnak, mint a titán, a ródium vagy éppen az arany. Ezért is szeretnénk itt egy kis segítséget nyújtani, hogy könnyebb legyen kiigazodni a fémek sokszínű világában.


Ezüst


Magyarországon a leggyakrabban ékszerkészítésre használt ezüst az úgynevezett sterling ezüst, amely 925 ‰ finomságú.
Az ezüst az aranyhoz és a platinához képest közepesen lágy fémnek minősül. Ez a fém hajlamos az oxidációra, mely feketedéssel jár, ezért ajánljuk az ilyen ékszerek rendszeres tisztítását, melyhez tanácsokat adunk az Ékszerek kezelése rovatunkban.
Annak érdekében, hogy még fényesebb, csillogóbb legyen maga az ezüst ékszer, gyakran rhodiummal vonják be a fémet. Ez több szempontból is jó, egyrészt megakadályozza az ezüst oxidálódását, másrészt ha valaki allergiás a különböző nemesfémekre ezzel ezt a problémáját is megszüntetheti. Bátran viselhet ékszereket, nem lesz allergiás reakciója.


Arany


Az úgynevezett tiszta (24 karát) arany nagyon lágy, így alkalmatlan ékszerkészítésre. Ezért az aranyat nemesfémekkel ötvözik, melynél megváltozik a keménysége, javul a formázhatósága, valamint változik az olvadáspontja és a színe is.
Ennek megfelelően Magyarországon a forgalmazható arany ékszerek 9, 14, 18, valamint 22 karátosak lehetnek. Ebből a legelterjedtebb a 18 karátos arany.


Sárga arany


Az úgynevezett sárga arany rendszerint a tiszta arany, valamint ezüst, réz és cink ötvözete. Ennek köszönhetően a belőle készített tárgyak tartósabbak, valamint erősebb a sárga fényük egyaránt. Ilyen típusú ékszereket ajánljuk azoknak, akik szeretik a tradicionálisabb kiegészítőket, vagy éppen ki szeretnék emelni a fém és drágakövek közti kontrasztot.


Fehér arany


A fehér arany alapvetően sárga aranyból készül, melyet rendszerint palládiummal, ezüsttel vagy más fehér fémmel ötvöznek. Az így létrehozott ötvözet fehér, néha enyhén krémes árnyalatú. Általában a fehér arany ródium bevonatú, hogy még fehérebb fényt biztosítson a belőle készített terméknek.Platina


A legritkább és legértékesebb fém, mely egyre népszerűbb főleg a karika és kísérő gyűrűket keresők körében. Ebből a fehér fémből készült ékszerek hihetetlenül tartósak és magas a kopás állóságuk.TitánEz a sötétszürkés, fémes csillogású anyag a modern ékszereket tervezők egyik legnépszerűbb alapanyaga. Igazán közkedvelté teszi a titánból készült ékszereket az, hogy fémallergiában szenvedők és sportolók is egyaránt viselhetik. A titán színvonalát emeli a hihetetlen tartóssága, a könnyedsége, hordás- és kopás állósága is. A különböző hőmérsékleten történő hevítése során színváltozás történik, melynél csillogó lilás-kékes fényben pompázik. Ezt a hatás látható a Queen of Faes kollekciónknál.